Panoramio

Τοπωνύμια και αφιερώματα της Αθήνας, της Αττικής και της Ελλάδας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα…

Αεροδυναμική – Η θεωρία που έκανε τον άνθρωπο να απογειωθεί

Αεροδυναμική - Η θεωρία που έκανε τον άνθρωπο να απογειωθεί 2

Αεροδυναμική - Η θεωρία που έκανε τον άνθρωπο να απογειωθεί

Αεροδυναμική – Η θεωρία που έκανε τον άνθρωπο να απογειωθεί

 

Η αεροδυναμική ήταν η θεωρία που έκανε τον άνθρωπο να απογειωθεί και να ξεκολλήσει τα πόδια του από το έδαφος θαυμάζοντας τη Γη με τα λιβάδια της, τις θάλασσες, τα ποτάμια, τα βουνά από ψηλά.

Ο άνθρωπος ονειρευόταν να πετάξει εδώ και χιλιετίες.

Κοίταζε τον ουρανό και θαύμαζε τα πουλιά που μπορούσαν να το κάνουν αυτό.

Προσπαθούσε να κατανοήσει τον τρόπο που το κάνουν και πως θα μπορούσε να το καταφέρει και εκείνος. Για αυτό και οι πρώτες προσπάθειες επικεντρώνονταν σε απομιμήσεις του τρόπου πτήσεως των πτηνών.

 

Δαίδαλος και Ίκαρος
Δαίδαλος και Ίκαρος
Μινώταυρος
Μινώταυρος

Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου

Οι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο θέμα της πτήσης του ανθρώπου και δημιούργησαν το μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δαίδαλος ο οποίος ήταν αρχαίος Αθηναίος εφευρέτης και μηχανικός, μετά από πρόσκληση του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα εγκαταστάθηκε στην Κρήτη για να κατασκευάσει διάφορα τεχνικά έργα εκεί. Αυτός όταν πήγε να μείνει εκεί και πήρε μαζί του και το γιο του τον Ίκαρο.

Όταν ο Δαίδαλος ζούσε στην Κρήτη συνέβη κάτι που θα οδηγούσε στην φυλάκιση του Δαίδαλου μαζί με τον Ίκαρο.

Η γυναίκα του Μίνωα η Πασιφάη τον απάτησε με έναν ταύρο και έμεινε έγκυος.

Όταν το έμαθε ο Μίνωας έγινε έξω φρενών και αυτή για να γλυτώσει έφυγε από το παλάτι για να κρυφτεί και να γλυτώσει από το μένος του, αλλά όταν ήρθε η ώρα να γεννήσει υπήρχε πρόβλημα και παρακάλεσε τον πανεπιστήμονα Δαίδαλο να τη βοηθήσει.

Αυτός δέχτηκε, γιατί κινδύνευε η ζωή η δική της και του μωρού και κατάφερε να τη βοηθήσει να γεννήσει. Έτσι γεννήθηκε ο Μινώταυρος, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος.

Όταν το έμαθε ο Μίνωας έστειλε τους στρατιώτες του, τους συνέλαβε και τους έφερε στο παλάτι. Διέταξε να φυλακίσουν το Δαίδαλο, το γιο του και το Μινώταυρο στο Λαβύρινθο που πριν είχε κατασκευάσει, ενώ την Πασιφάη την πήρε στο παλάτι.

Εκεί φυλακισμένος καθώς ήταν με το γιο του ο Δαίδαλος έψαχνε τρόπους για να δραπετεύσει. Στον Λαβύρινθο δεν υπήρχε τρόπος να διαφύγεις από πουθενά, ο μόνος τρόπος ήταν πετώντας. Κατασκεύασε λοιπόν έναν σκελετό στον οποίο είχε επικολλήσει φτερά με κερί.

Τα φτερά αυτά τα κινούσε με τα χέρια του, με κινήσεις σαν εκείνες των πουλιών.

Αφού κατασκεύασε δύο τέτοιους μηχανισμούς, μια για αυτόν και μια για τον γιο του τον Ίκαρο, κατάφεραν να δραπετεύσουν από τον Λαβύρινθο πετώντας.

 

Αεροδυναμική θεωρία πτήσης

Η αρχή της ανακάλυψης της θεωρίας της Αεροδυναμικής

Στην σύγχρονη ιστορία ο πρώτος επιστήμονας που εξέτασε τις επιστημονικές αρχές με βάση τις οποίες θα μπορούσε ένα αντικείμενο να πετάξει ήταν ο Βρετανός Τζωρτζ Κέιλυ (George Cayley 1773-1857).

Ο Κέιλυ είχε φαντασθεί πτητικές μηχανές με σταθερά φτερά, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη επιφάνεια στον αέρα, ουρά με επιφάνειες ελέγχου, που επιτρέπουν στη μηχανή να αλλάζει κατεύθυνση και να ανακόπτει ταχύτητα, και μηχανισμούς προώθησης.

Όλα αυτά τα περιέγραψε σε δημοσιεύσεις του που άρχισαν να εμφανίζονται από το 1809.

Σε αυτά τα κείμενα, ο Κέιλυ θεμελίωσε την επιστήμη της αεροδυναμικής.

Η τεχνολογία εκείνης της εποχής δεν επέτρεπε την κατασκευή τέτοιων μηχανών, όταν όμως εμφανίσθηκαν έναν αιώνα αργότερα, ικανοποιούσαν τις προδιαγραφές που είχε περιγράψει ο Κέιλυ.