Panoramio

Τοπωνύμια και αφιερώματα της Αθήνας, της Αττικής και της Ελλάδας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα…

Άλιμος – Δήμος της Αττικής και πατρίδα του Θουκυδίδη

Άλιμος πατρίδα του Θουκυδίδη 5

Άλιμος πατρίδα του Θουκυδίδη 5

Άλιμος – Δήμος της Αττικής και πατρίδα του Θουκυδίδη

Ο Άλιμος είναι δήμος της Αττικής στα νότια προάστιά της και η πατρίδα του μεγάλου αρχαίου ιστορικού Θουκυδίδη. Ο Θουκυδίδης ήταν ο ιστορικός που με το έργο του κατέγραψε τον Πελοποννησιακό πόλεμο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων της αρχαίας Ελλάδας. Της Αθήνας και των συμμάχων της και της Σπάρτης και των δικών της συμμάχων, με τελική νικήτρια τη Σπάρτη.

Τοποθεσία:

Συνορεύει με το Παλαιό Φάληρο, το δήμο Αγ. Δημητρίου, την Ηλιούπολη με όρια τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και την Αργυρούπολη στα όρια του μεγάλου κτήματος Τράχωνες. Τα όρια του δήμου δυτικά αρχίζουν περίπου από το συμμαχικό στρατιωτικό νεκροταφείο, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, και περιλαμβάνουν το Άνω Καλαμάκι, το Κάτω Καλαμάκι και φτάνουν μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της Ηλιουπόλεως.

Η σημερινή θέση του Αλίμου θεωρείται απ’ τους ιστορικούς ότι είναι εκείνη του αρχαίου ομώνυμου δήμου Άλιμος και Αλιμούς της Λεοντίδος φυλής.

Σημασία ονόματος:

Άλιμος σημαίνει αλμυρός, ως παραθαλάσσιος.

Άλιμος  ονομαζόταν ένας θάμνος φραγμίτης ή βοτάνη δενδροειδής, που φύτρωνε κοντά στη θάλασσα. Κατά τον Θεόφραστο ένα είδος σπανάκι ή αρμυρήθρα.

Σήμαινε όμως το Άλιμος και αυτόν που έδιωχνε τον λιμό, την πείνα.

Ιστορία:

Το κέντρο του αρχαίου δήμου ήταν στο σημερινό Άγιο Κοσμά, που παλιότερα λεγόταν Κωλιάς Άκρα που σήμαινε ακρωτήριο ή ύψωμα

Εκεί τελούνταν γιορτές της Αφροδίτης και της Δήμητρας. Τις γιορτές αυτές τις τελούσαν πάντα μόνο γυναίκες, γιατί οι γιορτές τα «Θεσμοφόρια» και τα «Αφροδίσια» ήταν γιορτές των γυναικών, ιδίως των παντρεμένων.

Στην Κωλιάδα άκρα μετά την πανωλεθρία των Περσών στη Σαλαμίνα ξεβράστηκαν τα λείψανα των περσικών πλοίων.

 

Στο κτήμα Τράχωνες υπήρχε αρχαίος μικρός οικισμός και θέατρο.

Άλιμος αρχαίο θέατρο Τραχώνων

Στον αρχαίο δήμο είχε γεννηθεί ο ιστορικός του Πελοποννησιακού πολέμου Θουκυδίδης.

Άλιμος πατρίδα του Θουκυδίδη 6
Θουκυδίδης

Τοπωνύμια:

Στην περιοχή του Αλίμου, εκτός απ’ το τοπωνύμιο Καλαμάκι, υπάρχουν και νεότερα, όπως των Αναπήρων, στην περιοχή μεταξύ των οδών Αρκαδίου, Παπανδρέου, Κιλκίς, Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Κυθηρίων, όπου και η ομώνυμη λεωφόρος. Ένα ακόμη νεότερο τοπωνύμιο είναι και το Εκτελωνιστών στην περιοχή όπου και η ομώνυμη πλατεία.

Πλησίον της λεωφόρου Βουλιαγμένης επίσης υπάρχει το νεότερο τοπωνύμιο Εφοριακών, που προέρχεται, όπως και τα άλλα, από τον τόπο καταγωγής ή το επάγγελμα που ασκούν οι περισσότεροι εκ των οικιστών της περιοχής.

 

Άλιμος λούνα παρκ Rodeo

Στις δεκαετίες του 1970 – 1980 λειτούργησε στην παραλία του Αλίμου και ένα μεγάλο λούνα παρκ, το Rodeo, που μάζευε κόσμο από όλη την Αττική και μεγάλωσε αρκετές γενιές τότε νεαρών αγοριών και κοριτσιών. Το Rodeo σταμάτησε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1990. Στο Rodeo γυρίστηκαν τη δεκαετία του 1980 αρκετές Ελληνικές ταινίες.

 

μαρίνα Αλίμου 1 μαρίνα Αλίμου 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα ο Άλιμος διαθέτει μεγάλη μαρίνα με ιστιοφόρα και άλλα μικρά σκάφη, πλαζ και πάρκο περιπάτου στην παραλία του.

Άλιμος θερινός κινηματογράφος Σινε Άλιμος Άλιμος περίπατος παραλία

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε από το δήμο του Αλίμου και λειτουργία ανοικτού θερινού σινεμά στην παραλία του ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.

Έτσι τις καλοκαιρινές βραδιές, οι θεατές απολαμβάνουν κινηματογραφικές ταινίες κάτω από τα αστέρια και πλάι στο κύμα.