Panoramio

Τοπωνύμια και αφιερώματα της Αθήνας, της Αττικής και της Ελλάδας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα…

Πλακεντία – Θερινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας

Πλακεντία - Θερινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας 4

Πλακεντία - Θερινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας 2 Πλακεντία - Θερινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας 1

Πλακεντία – Θερινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας

Πλακεντία ονομάζονταν παλιά περιοχή στην Πεντέλη, όπου υπήρχε και το Θερινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας, γνωστό ως Καστέλο της Ροδοδάφνης.

Την έκταση αυτή αγόρασε η Δούκισσα της Πλακεντίας το 1840 από τη Μονή Πεντέλης, ύστερα από κρατική παρέμβαση.

Άρχισε αμέσως την κατασκευή αμαξιτής οδού και φύτεψε δέντρα και διάφορα φυτά.

Τα σχέδια του ανακτόρου έκανε ο αρχιτέκτονας Σταμάτιος Κλεάνθης, ενώ αμέσως μεταφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες μαρμάρων που κρίθηκαν απαραίτητες για το Καστέλο.

Πρώτα άρχισε η ανέγερση μιας μικρής κατοικίας, της «Μεζονέτ», στην οποία έμενε η Δούκισσα της Πλακεντίας το καλοκαίρι μέχρι να τελειώσει το Καστέλο, το οποίο τελικά δεν ολοκληρώθηκε, παρά το ότι οι εργασίες ανέγερσής του κράτησαν επί πολλά χρόνια.

Οι δύο πύργοι:

Η Δούκισσα εκδήλωσε τότε την επιθυμία να χτίσει και δυο πύργους στην είσοδο της κυρίως Πεντέλης.

Ο ένας πήρε το όνομα «Πλεζάνς» και εκεί επρόκειτο να φιλοξενεί τις συντροφιές της που δεν ήθελε να μένουν στη «Μεζονέτ».

Ο άλλος που επρόκειτο ν’ ανεγερθεί σ’ ένα άλλο κοντινό ύψωμα θα αποτελούσε ένα είδος φυλακίου και στέγης για όσους εργάζονταν στα έργα των ανακτόρων.

Η «Πλεζάνς» τελείωσε, αλλά το φυλάκιο έμεινε ημιτελές.

Λέγεται ότι η Δούκισσα της Πλακεντίας, που αγόρασε και άλλες εκτάσεις, ξόδεψε γύρω  στις 300.000 δρχ. εκείνης της εποχής χωρίς να τελειώσει το Καστέλο.

Το 1854 η Δούκισσα της Πλακεντίας πέθανε και, σύμφωνα με την επιθυμία της, ενταφιάστηκε στην Πεντέλη, που τόσο αγάπησε, μαζί με την τέφρα της κόρης της που είχε νωρίτερα πεθάνει.

Το 1962 με δαπάνη 3,5 εκ. δρχ. αποφασίστηκε απ’ την τότε κυβέρνηση η αναστήλωση του Καστέλο της Ροδοδάφνης και παραχωρήθηκε για Ανάκτορο στον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο.

Για την αναστήλωση αυτή υπήρξαν τότε πολλές αντιρρήσεις και έγινε ζωηρή συζήτηση μέσα κι’ έξω απ’ τη Βουλή.

Σήμερα:

Σήμερα το Καστέλο της Ροδοδάφνης ανήκει στο Δημόσιο.

Η Δούκισσα της Πλακεντίας και το Καστέλο της Ροδοδάφνης αναφέρονται σε πολλούς θρύλους της λαϊκής παράδοσης και οι λάτρεις του μεταφυσικού επισκέπτονται συχνά το χώρο για τις αναζητήσεις τους, ενώ videos και ιστορίες κατά καιρούς κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Το χειμερινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας βρισκόταν στη Αθήνα επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας και στεγάζει σήμερα το Βυζαντινό Μουσείο.