Panoramio

Τοπωνύμια και αφιερώματα της Αθήνας, της Αττικής και της Ελλάδας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα…

Χαφτεία – Η καρδιά της Αθήνας

hafteia 9

Χαφτεία – Η καρδιά της Αθήνας

Χαφτεία - Η καρδιά της Αθήνας

 

Στα Χαφτεία χτυπάει η καρδιά της Αθήνας.

 

Τα Χαφτεία στην Αθήνα ήταν η περιοχή της οδού Αιόλου ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και Πατησίων μέχρι την οδό Σταδίου.

Πήρε το όνομά της από τον αγωνιστή της επανάστασης Δημήτριο Χάφτα που διατηρούσε εκεί το Καφενείο των γερόντων, όπως ονομαζόταν, από τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια στη νέα πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Το καφενείο βρισκόταν στην ανατολική πλευρά της οδού Αιόλου σε ιδιοκτησία κάποιου Μπαλακάκη.

Στην περιοχή αυτή, ακόμα και πριν την επανάσταση λειτουργούσαν μεγάλα εδωδιμοπωλεία, κάτι σαν τα σημερινά Σούπερ Μάρκετ. Αυτά ήταν δύο, του Θανόπουλου και του Καπράλου.

Τα Χαφτεία, τα οποία τα συναντούσαμε πολλές φορές γραμμένα και ως Χαυτεία, έδωσαν το όνομα τους σε όλη τη γύρω περιοχή και δημιουργήθηκε έτσι μια ολόκληρη συνοικία που λεγόταν έτσι.

Ακόμα και τα χρόνια πριν τον πόλεμο η περιοχή θεωρείτο ότι είχε τη μεγαλύτερη και ζωηρότερη κίνηση από όλη την πόλη της Αθήνας.

 

hafteia 4 hafteia 5

 

 

 

 

 

 

Γύρω από τα Χαφτεία, από τα πρώτα χρόνια της Αθήνας ως πρωτεύουσας, δημιουργήθηκαν ξενοδοχεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Στα Χαφτεία ήταν κυρίως ο τόπος συνάντησης πολλών Αθηναίων με τους κάθε λογής επισκέπτες της πόλης από την επαρχία ή το εξωτερικό. Έδιναν το ραντεβού τους λοιπόν στα ξενοδοχεία, τα καφέ, τα ζαχαροπλαστεία κ.λπ. της περιοχής για να τα πουν ή να κάνουν τις δουλειές τους.

 

hafteia 1 Χαφτεία - Η καρδιά της Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα Χαφτεία στις αρχές της δεκαετίας του 1920 τοποθετήθηκε και ο πρώτος τροχονόμος στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα. Είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν αρκετά αυτοκίνητα στην περιοχή και είχαν αρχίσει να δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα και ατυχήματα.

Κάποιος έπρεπε να συντονίσει οδηγούς και πεζούς στη νέα κατάσταση κυκλοφορίας στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Η Αθήνα έμπαινε στην σύγχρονη εποχή της μετακίνησης πλέον με τροχοφόρα και μεγαλύτερες ταχύτητες.

Τα ατυχήματα και οι παρεξηγήσεις ήταν καθημερινά και πολλές φορές με τραυματισμούς ή ακόμα και θανάτους.

Μέχρι να έρθει η εποχή που τοποθετήθηκαν οι πρώτοι φωτεινοί σηματοδότες της τροχαίας που ρύθμιζαν την κυκλοφορία. Καθημερινά στα Χαφτεία υπήρχε αστυφύλακας που ρύθμιζε την κυκλοφορία σε οχήματα και πεζούς.

 

hafteia 7 hafteia 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα Χαφτεία μέχρι σήμερα σφύζουν από κίνηση και ζωή όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.