Panoramio

Τοπωνύμια και αφιερώματα της Αθήνας, της Αττικής και της Ελλάδας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα…

Κηφισιά Η πηγή του ποταμού Κηφισού

Kifisia

 

Η Κηφισιά είναι σήμερα δήμος της Αττικής στα βόρεια προάστια.

 

Η Κηφισιά είναι σήμερα δήμος της Αττικής σε απόσταση 14 χλμ. περίπου από το κέντρο της Αθήνας.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 269 μ. στους πρόποδες της Πεντέλης και κοντά στην αρχαία πηγή του ποταμού Κηφισού, στο Κεφαλάρι, που της έδωσε και το όνομα.

Η αρχαία ιστορία της…

Η Κηφισιά είναι η πατρίδα του δραματικού ποιητή Μενάν­δρου και στην αρχαιότητα αποτελούσε το δήμο της Ερεχθηίδος φυλής.

Η ακρόπολή της ήταν στον Κοκκιναρά και είχε πάντα άφθονα νερά. Από εκεί τον 6ο π.Χ. αιώνα οι Πεισιστρατίδες μετέφεραν νερό για την ύδρευση της Αθήνας από την πηγή του Άντρου των Νυμφών, που βρισκόταν στο Κεφαλάρι. Αργότερα και ο αυτοκράτορας Αδριανός μετέφερε από εκεί νερό στο Αδριάνειο υδραγωγείο για την ύδρευση της Αθήνας.

Υπήρξε αρχαίο θέρετρο, όπου ο Ηρώδης ο Αττικός (101-177 μ.Χ.) διατηρούσε εξοχική έπαυλη με θαυμάσιους κήπους, στους οποίους δεχόταν τους φίλους του, μεταξύ των οποίων και το Λατίνο συγγραφέα Αύλον Γέλλιον, που συνέταξε τις «Αττικές νύχτες», στις οποίες περιγράφει και τις ομορφιές της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού.

Η σύγχρονη εποχή…

Και στα μετέπειτα χρόνια όμως η Κηφισιά υπήρξε τόπος παραθερισμού, ενώ επί Τουρκο­κρατίας υπήρχαν εκεί πολλά αγροκήπια Οθωμανών και τέμενος στη σημερινή πλατεία Πλατάνου.

Από τα τέλη του περασμένου αιώνα και τις αρχές του σημερινού άρχισε η ανέγερση πολλών πολυτελών ξενοδοχείων και λειτούργησαν κατά καιρούς πολλά γνωστά εστιατόρια και άλλα κέντρα αναψυχής για τους παραθερι­στές.

Ιδιαίτερα στο Κεφαλάρι έγιναν πολλά ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν κάθε καλοκαίρι Έλληνες και ξένους, αλλά κυρίως πλούσιους ομογενείς από την Αίγυπτο.

Η κοσμική κίνηση της Κηφισιάς υπήρξε μοναδική και προσέδωσε στο προάστιο αυτό ιδιαίτερη αίγλη.

Στην πλατεία της Κηφισιάς υπήρχε ένα μικρό μουσείο που περιλάμβανε τέσσερις σαρκοφάγους από λευκό μάρμαρο, όπως και θερινό θέατρο.

Στην Κηφισιά χτίστηκαν πολλές πολυτελείς επαύλεις που θεωρούνται ότι έχουν ιδιαίτερο  αρχι­τεκτονικό ενδιαφέρον.

Μια απ’ αυτές είναι η βίλα Καζούλη που διακοσμήθηκε και με γλυπτά του Τήνιου γλύπτη Δημ. Φιλιππότη.

Στο σημερινό άλσος, όπου και ήταν παλαιά ο σιδηροδρομικός σταθμός, παιζόταν τα παλιά χρόνια μουσική και το καλοκαίρι συγκεντρωνόταν πολύς κόσμος. Σήμερα στο χώρο του άλσους διοργανώνονται ανθοκηπουρικές εκθέσεις και έκθεση βιβλίου.

Η Κηφισιά απέκτησε αργότερα  και το πολύ ενδιαφέρον μουσείο Γουλανδρή.

Η επέκταση της Κηφισιάς Βόρεια και δυτικά υπήρξε μεγάλη μετά τον πόλεμο και δημιουργήθηκε μια μεγάλη κατοικημένη περιοχή με την ονομασία Νέα Κηφισιά, στην προέκταση της Κάτω Κηφισιάς, που φτάνει μέχρι την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και πέρα από αυτή.

Σήμερα διαθέτει η Κηφισιά τεράστια οικοδομικά τετράγωνα με εμπορικά κέντρα και πλήθος καταστημάτων.

Υπό ανάπτυξη είναι η περιοχή Άνω Κηφισιά στα όρια με το δήμο Μελισσίων.