Κλαυθμώνος, πλατεία και κάποτε… κήπος!!
Πλατεία με κήπο στο κέντρο της Αθήνας στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή.
Ιστορία:
Διαμορφώθηκε με τα σχέδια των αρχιτεκτόνων πολεοδόμων Σταμάτη Κλεάνθη και Σάουμπερτ επί Όθωνος το 1833 και λεγόταν Κήπος Νομισματοκοπείου, μέχρι το 1862, αφού εκεί βρισκόταν το κτίριο του νομισματοκοπείου.
Το 1835 οι οικίες Βούρου, Μαστρονικόλα και Αφθονίδου οι οποίες ήταν από τα μεγαλύτερα και μεγαλοπρεπέστερα σπίτια της Αθήνας εκείνη την εποχή, νοικιάστηκαν και μεταρρυθμίστηκαν σε παλάτι, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για προσωρινή κατοικία του Όθωνα εν όψιν και του γάμου του με την Αμαλία. Ταυτόχρονα είχε ξεκινήσει η κατασκευή του κανονικού κτιρίου των ανακτόρων στο χώρο της σημερινής Βουλής των Ελλήνων. Τότε ο απέναντι ανώμαλος χώρος κλείστηκε με κάγκελα και 3 πόρτες, η μία εκ των οποίων ήταν απέναντι από το προσωρινό παλάτι.
Κήπος:
Ο χώρος μεταβλήθηκε σε κήπο όπου καθημερινά παιάνιζε και η στρατιωτική μουσική. Όταν ολοκληρώθηκαν τα κανονικά ανάκτορα ο κήπος ονομάστηκε του Νομισματοκοπείου. Μετά χαρακτηρίστηκε κήπος υπουργείου Οικονομικών.
Πλατεία:
Το 1884 έγινε πλατεία 25ης Μαρτίου.
Ονομασία:
Το όνομα «κήπος του Κλαυθμώνος» και κατ’ επέκταση «πλατεία Κλαυθμώνος» το έδωσε από το 1878 ο Δημήτριος Καμπούρογλου, γιατί συχνά οι Αθηναίοι έβλεπαν να βγαίνουν από το εκεί υπουργείο Οικονομικών κλαίοντες τους μη μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, αφού είχαν εισπράξει τον τελευταίο μισθό τους.
Κάθε φορά που γινόταν πολιτική μεταβολή οι μη μόνιμοι υπάλληλοι έπαιρναν την απόλυσή τους γι’ αυτό και τους έλεγαν Παυσανίες, επειδή τους έπαυαν από τις δουλειές τους.
Επάνω στην πλατεία υπήρχε το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατεδαφίστηκε το 1939.
Σήμερα:
Σήμερα κάτω από την πλατεία υπάρχει υπόγειος χώρος σταθμεύσεως αυτοκινήτων με είσοδο από την οδό Δραγατσανίου και έξοδο από την οδό Παπαρηγοπούλου.
Στην οδό Παπαρηγοπούλου διατηρείται και σήμερα το πρώτο παλάτι του Όθωνα και της Αμαλίας και στεγάζει το μουσείο της πόλεως των Αθηνών.
Και άλλες ιστορίες...
Μοναστηράκι, ταξίδι στην παλιά Αθήνα
Τρούμπα Η underground ιστορία του Πειραιά
Χαφτεία – Η καρδιά της Αθήνας