Λυκαβηττός Ο μεγαλύτερος λόφος της Αθήνας
Ο Λυκαβηττός είναι ο μεγαλύτερος λόφος της Αθήνας, ο μεγαλύτερος μέσα στην περιοχή της πρωτεύουσας, με ύψος 277 μ.
Η ονομασία του είναι αρχαία και αποκαταστάθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από Έλληνες και ξένους φιλολόγους.
Σημαίνει τους κρίνους της Ίριδος που τους έλεγαν Λύκους, τα γνωστά σήμερα Ζαμπάκια, απ’ τα οποία ήταν γεμάτος ο λόφος.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η ονομασία έχει σχέση με τη λέξη λυκαυγές και τον αποκαλούσαν βουνό του Λυκαυγούς, επειδή από τη θέση της αρχαίας Αθήνας προς την κατεύθυνσή του, έβλεπαν οι κάτοικοι με το χάραγμα της αυγής να διαγράφεται η κορφή του στο αμυδρό φως του ουρανού εκείνη την ώρα.
Ο Κ. Μπίρης υποστηρίζει ότι πιο βάσιμη επιστημονικά είναι η εξήγηση ότι πρόκειται για προελληνικό όνομα που στη γλώσσα των Πελασγών ήταν Λουκαμπεττού και σήμαινε μαστοειδές ύψωμα.
‘Έχει στην κορυφή του το ναό του Αγ. Γεωργίου. Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου υπάρχει απ’ τα χρόνια του Μεσαίωνα. Στα μέσα του 19ου αιώνα στον Άγιο Γεώργιο στον Λυκαβηττό, εγκαταστάθηκε σ’ ένα κελί ο ιερομόναχος Εμμανουήλ Λουλουδάκης, που ανακαίνισε την εκκλησία και διαμόρφωσε τον αυλόγυρο της.
Το 1901 ο χτίστης Κουκάς που κατοικούσε στην ανατολική πλαγιά του λόφου έχτισε εθελοντικά με τη βοήθεια του δήμου της Αθήνας το ανάλημμα της ίδιας πλευράς και μεγάλωσε πάνω σ’ αυτό την έκταση του αυλόγυρου. Επίσης ανήγειρε το υψηλό Καμπαναριό.
Κάτω απ’ τον Άγιο Γιώργη υπάρχουν ακόμη τα παλιά πυροβολεία που έριχναν κανονιοβολισμούς σε εορτές και επίσημες τελετές.
Στη δυτική πλαγιά υπάρχει η μικρή εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου.
Στον βράχο του Λυκαβηττού υπάρχουν πολλές στοές που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο της κατοχής από την αντίσταση εναντίον των Γερμανο-Ιταλών κατακτητών. Σήμερα οι στοές είναι κλειστές και με σφραγισμένες τις εισόδους τους από τον δήμο της Αθήνας.
Επίσης στον Λυκαβηττό υπήρχε ανοικτό θέατρο που έχουν γίνει πολλές ιστορικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
Στον Λυκαβηττό και στο εκκλησάκι του Άγιου Γεωργίου ο επισκέπτης μπορεί να ανέβει από το μονοπάτι που υπάρχει, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν το Τελεφερίκ του Λυκαβηττού, που κατασκευάστηκε από τον Ε.Ο.Τ. και εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου του 1965 και ξεκίνησε τη λειτουργία του.
Πάνω στον Λυκαβηττό οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα της Αθήνας από ψηλά στο καφέ/εστιατόριο που λειτουργεί εκεί.
Εικόνες της Αθήνας από το Λυκαβηττό
Και άλλες ιστορίες...
Μοναστηράκι, ταξίδι στην παλιά Αθήνα
Τρούμπα Η underground ιστορία του Πειραιά
Χαφτεία – Η καρδιά της Αθήνας