Panoramio

Τοπωνύμια και αφιερώματα της Αθήνας, της Αττικής και της Ελλάδας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα…

Μοναστηράκι, ταξίδι στην παλιά Αθήνα

monastiraki athina 5

Μοναστηράκι, ταξίδι στην παλιά Αθήνα

 

monastiraki athina 1

 

 

Το Μοναστηράκι είναι συνοικία της παλαιάς Αθήνας.

Ιδανικό στον επισκέπτη της Αθήνας για ένα ταξίδι στην ιστορία της πόλης κάτω από τη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης και δίπλα στην παλαιότερη συνοικία της Αθήνας την Πλάκα.

Το Μοναστηράκι προσφέρεται για ένα ταξίδι στην παλιά Αθήνα.

Το Μοναστηράκι είναι η περιοχή της Αθήνας που προσφέρει καλύτερα από κάθε άλλη στον επισκέπτη της ένα ταξίδι στην παλιά Αθήνα.

Eκτείνεται γύρω από την ομώνυμη εκκλησία και πλησίον του ναού του Ασωμάτου Ταξιάρχου, «στα σκαλιά» όπως λεγόταν από τους παλαιούς Αθηναίους.

 

monastiraki athina 4 monastiraki athina 3

 

Το Μοναστηράκι έχει ιδιαίτερα σημαντική ιστορία στην πόλη της Αθήνας.

Ο Γιάννης Καιροφύλας περιγράφει με το μοναδικό γλαφυρό του ύφος την περιοχή και μας δίνει, άγνωστες στους πολλούς, πληροφορίες για τους κατοίκους της.

Η περιοχή τότε ανήκε στην οικογένεια Χαλκοκονδύλη. Εκεί υπήρχε και το αρχοντικό της εξέχουσας αυτής αθηναϊκής οικογένειας.

Η εκκλησία του Ασωμάτου Ταξιάρχου στηριζόταν επί του τοίχου του Αδριάνειου, στην οδό Άρεως.

Πάνω από το Αδριάνειο βρισκόταν η κατεδαφισθείσα στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια οικία, γνωστή ως Παλιά Στρατώνα, πρώην Κονάκι του Χατζαλή Χασεκή, που χρησίμευε ως φυλακή.

Η μεγάλη αυτή οικία ήταν, κατά τον Δημ. Καμπούρογλου, ένα από τα κυριότερα ενδιαιτήματα της πολυμελούς οικογένειας των πλουσίων αρχόντων των Αθηνών Μπενιζέλων.

Ο Κ. Μπίρης το αναφέρει ως νεότερη ονομασία της παρά τη διασταύρωση των οδών Αθηνάς και Ερμού περιοχής, από το παλαιό μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παντάνασσας), του οποίου ο περίβολος έδωσε το χώρο του στην ομώνυμη πλατεία και μόνον η Εκκλησία διατηρήθηκε, παραμορφωμένη δι’ ανακαινίσεως.

Είναι ανεξήγητο, λέει ο Μπίρης, πως η μεσαιωνική ονομασία Μεγάλο Μοναστήρι μετέπεσε περί τα τέλη του 19ου αιώνα, σε Μοναστήρι και κατόπιν στο υποκοριστικό Μοναστηράκι, την εποχή του Γεωργίου Α’.

Στην πλατεία δεσπόζει το τζαμί Τζισταράκη, που κατασκευάστηκε το 1759 και σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

 

 

monastiraki athina 2

 

Σήμερα το Μοναστηράκι φιλοξενεί σταθμό του ΜΕΤΡΟ και χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά φτάνουν στην περιοχή για ένα καφέ ή φαγητό, για ψώνια ή για ένα περίπατο στη γειτονική πλάκα και τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

 

Πηγή: Τοπωνύμια της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων – Εκδ. Φιλιππότη 1995