Panoramio

Τοπωνύμια και αφιερώματα της Αθήνας, της Αττικής και της Ελλάδας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα…

Παντρεμενάδικα – Οι έρωτες των Αθηναίων είχαν τον τόπο τους

Παντρεμενάδικα 6

Παντρεμενάδικα 5 Παντρεμενάδικα 3

 

Παντρεμενάδικα – Οι έρωτες των Αθηναίων είχαν τον δικό τους τόπο

Τα Παντρεμενάδικα ήταν ο τόπος που οι Αθηναίοι στα τέλη του 19ου αιώνα, ζούσαν τους έρωτές τους, παράνομους ως επί το πλείστον.

Παντρεμενάδικα ονομαζόταν η βορειοδυτική περιοχή του Αρδηττού.

Στα πρώτα χρόνια του βασιλέως Γεωργίου του Α‘ υπήρχαν στην περιοχή ξύλινα παραπήγματα, που φιλοξενούσαν κέντρα αναψυχής. Στα κέντρα αυτά σύχναζαν πολλά ερωτικά ζευγαράκια και έκαναν εκεί τις μυστικές συναντήσεις τους.

Εκεί σύχναζαν όλα τα παράνομα ζευγαράκια της Αθήνας για να χαρούν τον έρωτά τους. Εκεί πήγαιναν και πολλοί παντρεμένοι με τις παράνομες σχέσεις τους, για να μην τους δει κανένα μάτι στην Αθήνα και έχουν μετά προβλήματα στο σπίτι.

Ο θρυλικός γάμος..

Σε μία άλλη εκδοχή και σύμφωνα με μια παλιά ιστορία, η ονομασία όμως δεν αποδίδεται μόνο στα ύποπτα αυτά κέντρα, αλλά και σε ένα ιδιαίτερο γάμο που έγινε εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα και έκανε μεγάλη εντύπωση.

Μια ωραία Κυριακή στην περιοχή αυτή παντρεύτηκε ο Μπάρμπα Γιάννης ο Μαρίνος, ένας γνωστός Αθηναίος και ωραίος γραφικός τύπος που ήταν τότε 80 ετών, με μια Αθηναία που είχε πατήσει τα 75 χρόνια. Ο Μπάρμπα Γιάννης αγαπούσε την Αθηναία αυτή από πριν πενήντα χρόνια, αλλά άγνωστο γιατί, δεν είχαν παντρευτεί. Το αποφάσισαν λοιπόν και στο γάμο μαζεύτηκε όλη η γειτονιά και το γλέντι άναψε, όταν άρχισαν να παίζουν τα όργανα. Πολλοί περαστικοί που έβλεπαν το ζεύγος των νεόνυμφων άρχισαν να σχολιάζουν το γεγονός και έτσι έμεινε η ονομασία Παντρεμενάδικα.

 

Παντρεμενάδικα 1 Παντρεμενάδικα 2

 

Η περιοχή τότε βρισκόταν έξω από την πόλη.

Έπρεπε να διαβείς τον Ιλισό από το γεφύρι που υπήρχε εκεί στο Βατραχονήσι που ήταν περίπου εμπρός από το Παναθηναϊκό στάδιο και να ανέβεις στην βορειοδυτική πλευρά του Αρδηττού κοντά στην περιοχή του Μετς. Η ονομασία Μετς προήλθε από ένα διάσημο κέντρο αναψυχής που βρισκόταν εκεί.

Στα Παντρεμενάδικα άρχισαν με τον καιρό να μαζεύονται και αρκετές ανύπαντρες κοπέλες και γινόταν το λεγόμενο Νυφοπάζαρο.

Το Νυφοπάζαρο διαδόθηκε σε όλη τη χώρα αργότερα. Σε ένα μεγάλο χώρο συνήθως πλατεία όλοι οι νέοι και οι νέες κόβουν βόλτες από τη μια μεριά στην άλλη περπατώντας και εκεί γίνονται οι γνωριμίες μεταξύ τους, δημιουργούνται τα ειδύλλια και γεννιούνται οι έρωτες. Σήμερα σε όλη την Ελλάδα, περισσότερο στα νησιά, υπάρχει ακόμα αυτό το έθιμο και ακόμα το συναντάμε τις καλοκαιρινές βραδιές.

Έτσι λίγο το Νυφοπάζαρο, λίγο ο γάμος του Μπάρμπα Γιάννη του Μαρίνου με τον έρωτα της νιότης του, λίγο οι παράνομοι έρωτες των παντρεμένων Αθηναίων,  βάφτισαν την συνοικία Παντρεμενάδικα και χάρισαν ρομαντικές βραδιές σε πολλούς Αθηναίους και Αθηναίες.

 

Παντρεμενάδικα 4

 

Την περιοχή την τίμησε και ο μεγάλος μας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης με ένα τραγούδι του, σε στίχους Γιώργου Πετροπουλέα.

Τα λεν Παντρεμενάδικα, γιατί έχει κοριτσάκια,
που σαν περάσεις και τα δεις σε βάζουν σε μεράκια,

Στο Βύρωνα, στη γέφυρα κι εκεί στον Άγιο Γιώργη,
είναι το νυφοπάζαρο που το ζηλεύουν όλοι,

Το πώς κι εγώ μπερδεύτηκα στο νου μου δεν το βάζω
και παντρεμένος βρέθηκα, χωρίς να καταλάβω.