Panoramio

Τοπωνύμια και αφιερώματα της Αθήνας, της Αττικής και της Ελλάδας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα…

Ψυγεία και συντήρηση των τροφίμων

Ψυγεια και συντήρηση τροφίμων

Ψυγεια και συντήρηση τροφίμων

Ψυγεία και συντήρηση των τροφίμων

Τα ψυγεία και η συντήρηση των τροφίμων είναι η εφεύρεση που έδωσε τη λύση για τους ανθρώπους για το πρόβλημα αυτό.

Η αποθήκευση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθούν ήταν πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι πάντα έψαχναν να βρουν τρόπους να λύσουν αυτό το πρόβλημα.

Η μείωση της θερμοκρασίας των τροφίμων καθυστερεί την αλλοίωσή τους, γι’ αυτό παλαιότερα χρησιμοποιούσαν για τον σκοπό αυτό πάγο.

Τον χειμώνα τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, αλλά το καλοκαίρι έπρεπε να μεταφερθεί χιόνι ή πάγος από κοντινές ορεινές περιοχές για να διατηρήσουν τα τρόφιμα σε χαμηλές θερμοκρασίες για να μη αλλοιωθούν.

Επίσης, ο πάγος που σχηματιζόταν στις λίμνες τον χειμώνα μπορούσε να μονωθεί με άχυρο και να διατηρηθεί σε υπόγειους χώρους όλο το καλοκαίρι, κάτι που ήταν και δύσκολο και πολύ κουραστικό.

Οι πρώτες προσπάθειες:

Στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, έγιναν αρκετές προσπάθειες για την κατασκευή μηχανικών ψυγείων. Τα πειράματα των επιστημόνων για την υγροποίηση των αερίων είχαν δείξει ότι αν υγροποιήσουμε ένα αέριο και κατόπιν του επιτρέψουμε να εξατμισθεί, μειώνεται η θερμοκρασία του ίδιου του αερίου και επομένως και του περιβάλλοντός του. Αν κατόπιν υγροποιήσουμε και πάλι το αέριο με πίεση και το αφήσουμε να εξατμισθεί, επαναλαμβάνοντας αυτήν την διαδικασία συνεχώς, ουσιαστικά η θερμότητα θα αντλείται από το ψυγείο και θα αποβάλλεται στον γύρω αέρα.

Η πρώτη εφεύρεση:

Η πρώτη τέτοια συσκευή την οποία θα θεωρούσαμε όμοια με τις σημερινές, και που είχε μια σχετική εμπορική επιτυχία, κατασκευάσθηκε από τον Γάλλο εφευρέτη Φερντινάντ Καρρέ (Ferdinand Carre, 1824- 1900).

Η πρώτη του συσκευή, που κατασκευάσθηκε το 1858, λειτουργούσε με νερό, αλλά το 1859 άρχισε να χρησιμοποιεί αμμωνία, που ήταν πιο αποδοτική.

Βέβαια, τα πρώτα ψυγεία ήταν ογκώδη και άβολα, ενώ επί πλέον, η αμμωνία είναι διαβρωτική και δηλητηριώδης ουσία.

Τα χρησιμοποιούσαν μόνο για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως, παραδείγματος χάριν, σε παγοποιεία ή σε κονσερβοποιεία για την συντήρηση του κρέατος.

Η εξέλιξη:

Αργότερα όμως άλλοι εφευρέτες κατάφεραν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα με άλλα ψυκτικά υγρά πιο ακίνδυνα και κατάλληλα για οικιακή χρήση.

Χρειάστηκαν εβδομήντα πέντε χρόνια βελτιώσεων για να πάρουν τα ψυγεία την σημερινή τους μορφή και να μπουν σε όλα τα σπίτια.

Σήμερα τα ψυγεία είναι απολύτως απαραίτητα σε κάθε σπίτι και αν χαλάσει είναι ίσως η μοναδική ηλεκτρική συσκευή που πρέπει άμεσα να τρέξουμε για να φροντίσουμε την επιδιόρθωση ή την αντικατάστασή της, για την διατήρηση των τροφίμων του σπιτιού.

Χάρις στα Ψυγεία η συντήρηση των τροφίμων έγινε δυνατή και όλοι είμαστε ευγνώμονες γι’αυτό.