Η εφεύρεση του τηλεφώνου
Ο τηλέγραφος, έχει ανακαλυφθεί εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά μετέδιδε σε μακρινές αποστάσεις μόνο ηλεκτρικά σήματα που έπρεπε να αποκωδικοποιηθούν σε λέξεις από κάποιον ειδικό.
Ο Αμερικανός εφευρέτης Αλεξάντερ Μπελ (Alexander Graham Bell, 1847-1922) ήθελε να βελτιώσει αυτό το σύστημα.
Ήθελε να βρει έναν τρόπο για να μεταδίδει την ίδια την ανθρώπινη ομιλία με τα καλώδια, μετατρέποντας τα ηχητικά κύματα σε ένα μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό ρεύμα που οι μεταβολές του θα ακολουθούσαν την συμπίεση και αποσυμπίεση του αέρα από τον ήχο. Το ρεύμα αυτό θα μετατρεπόταν και πάλι σε ομιλία όταν θα έφθανε στον προορισμό του, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος θα μπορούσε να ακούσει τα λόγια του συνομιλητή του σε πραγματικό χρόνο καθώς και να του απαντήσει.
Τελικά, επινόησε μια διάταξη που πραγματοποιούσε την μετατροπή αυτή και ξεκίνησε να πειραματίζεται με αυτήν. Στην διάρκεια ενός πειράματος χύθηκαν τα οξέα μιας μπαταρίας πάνω στο παντελόνι του Μπελ και αυτός ανήσυχος φώναξε αυτόματα στον βοηθό του:
«Γουώτσον, έλα εδώ σε παρακαλώ. Σε θέλω».
Ο Τόμας Γουώτσον (Thomas Augustus Watson, 1854-1934), που βρισκόταν στο άλλο άκρο του κυκλώματος, σε έναν άλλο όροφο, άκουσε την φράση από την συσκευή κι έτρεξε κάτω. Είχε μόλις πραγματοποιηθεί η ανακάλυψη του τηλεφώνου.
Έτσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία της ιστορίας και αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που ακούστηκαν μέσω ενός πρωτόγονου τηλεφώνου. Είχε όμως ανακαλυφθεί το μέσο που θα άλλαζε τη ζωή όλων των ανθρώπων του κόσμου.
Στις 7 Μαρτίου του 1876, ο Μπελ κατοχύρωσε το τηλέφωνο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Ο Τόμας Έντισον ενδιαφέρθηκε για την νέα ανακάλυψη και τη βελτίωσε σχεδόν αμέσως επινοώντας ένα μικρόφωνο που περιείχε σκόνη άνθρακα. Όταν η σκόνη συμπιεζόταν, μετέφερε περισσότερο ρεύμα και όταν αποσυμπιεζόταν μετέφερε λιγότερο. Καθώς τα ηχητικά κύματα από την ομιλία αυτού που μίλαγε στο μικρόφωνο συμπίεζαν και αποσυμπίεζαν την σκόνη, το ηλεκτρικό ρεύμα παρουσίαζε ανάλογες αυξομειώσεις. Στην άλλη άκρη στη συσκευή που ήταν ο συνομιλητής του με τη βοήθεια ενός ηχείου το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρεπόταν σε ήχο και άκουγε τα λόγια που του έλεγε. Με τον ίδιο τρόπο απαντούσε και εκείνος και μεταφέρονταν τα λόγια του στον συνομιλητή του.
Το τηλέφωνο έφερε πραγματική επανάσταση στις ανθρώπινες επικοινωνίες.
Και άλλες ιστορίες...
Ανεμόπτερο – Ανεμοπλάνο Το πρώτο αεροσκάφος
Αερόστατο – Η πρώτη ανύψωση του ανθρώπου από το έδαφος
Μηχανή του Άλαν Τιούρινγκ Η εφεύρεση του πρώτου υπολογιστή της ιστορίας