Panoramio

Τοπωνύμια και αφιερώματα της Αθήνας, της Αττικής και της Ελλάδας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα…

Η χαμένη πόλη της Πομπηίας

pompeii-and-vezuvius

Πομπηία & Βεζούβιος

 

Μια εκκωφαντική έκρηξη βουίζει στην πολυσύχναστη αγορά της Πομπηίας. Το έδαφος τρέμει βίαια, ρίχνοντας τους αγοραστές του μεσημεριού από την ισορροπία και ανατρέποντας τα μικρά μαγαζιά ψαριών και κρέατος. Οι άνθρωποι ουρλιάζουν και δείχνουν προς τον Βεζούβιο, ένα τεράστιο ηφαίστειο που υψώνεται από πάνω τους.

Σχεδόν 2.000 χρόνια πριν, η Πομπηία ήταν μια πολυσύχναστη πόλη που βρίσκεται στη σημερινή νότια Ιταλία. Αλλά το καλοκαίρι του 79 μ.Χ., το κοντινό ηφαίστειο Βεζούβιος εξερράγη. Έριξε καπνό και τοξικά αέρια 20 μίλια στον αέρα, τα οποία σύντομα εξαπλώθηκαν στην πόλη. Σχεδόν εν μία νυκτί, η Πομπηία – και πολλοί από τους 10.000 κατοίκους της – εξαφανίστηκαν κάτω από ένα σεντόνι τέφρας.

Η Πομπηία ήταν βασικά χαμένη και ξεχασμένη μέχρι να ξαναβρεθεί το 1748. Χάρη στις ανασκαφές, που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη εκείνη την τρομερή μέρα.

 

dromoi-tis-pompiias
Ένα απόγευμα στους δρόμους της Πομπηίας.

Ο ουρανός πέφτει

 

Μετά την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου λίγο μετά το μεσημέρι, η παχιά τέφρα έκανε τα πάντα μαύρα – οι άνθρωποι δεν μπορούσαν καν να δουν τον ήλιο. Κάποιοι κάτοικοι διέφυγαν από την πόλη, ενώ άλλοι βρήκαν καταφύγιο στα σπίτια τους. Η στάχτη όμως έπεφτε συνέχεια.

Οι σωροί αυξήθηκαν σε βάθος έως και τα δυόμιση μέτρα σε ορισμένα σημεία, εμποδίζοντας τις πόρτες και προκαλώντας καθίζηση στις στέγες.

Περίπου τα μεσάνυχτα, το πρώτο από τα τέσσερα καυτά σύννεφα τέφρας, βράχου και τοξικών αερίων (που ονομάζονται επίσης εξάρσεις) άρχισε να κατεβαίνει από το ηφαίστειο. Ταξιδεύοντας προς την Πομπηία με ταχύτητα περίπου 180 μίλια την ώρα, το κύμα έκαψε τα πάντα στο πέρασμά του. Γύρω στις 7 το πρωί, σχεδόν 19 ώρες μετά την αρχική έκρηξη, η πόλη ήταν πλήρως καλυμμένη από ένα θανατηφόρο μείγμα τέφρας και βράχου.

 

iliovasilema-ston-vezouvio
Η δύση του ηλίου στον Βεζούβιο.

 

Οι ανακαλύψεις των αρχαιολόγων

 

Μια επίσκεψη στα ερείπια της Πομπηίας είναι σαν να γυρίζεις τον χρόνο πίσω. Τα στρώματα τέφρας βοήθησαν πραγματικά στη διατήρηση των κτιρίων, των έργων τέχνης, ακόμη και των μορφών των σωμάτων καθώς αποσυντίθενται και αφήνουν τρύπες στην τέφρα.

Όλα αυτά επέτρεψαν στους ειδικούς να συμπληρώσουν τα στοιχεία που ενδεχομένως δεν είχαν διασωθεί σε πολλούς άλλους ρωμαϊκούς χώρους.

 

toixografies-se-spiti-stin-pompiia
Τοιχογραφίες σε σπίτι στην Πομπηία.

 

Με βάση αυτό που αποκάλυψαν, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Πομπηία ήταν μια ακμάζουσα πόλη δημοφιλής στους πλούσιους Ρωμαίους που παραθερίζονταν.

Οι καλοστρωμένοι δρόμοι είχαν ψηλά πεζοδρόμια και σκαλοπάτια για να κρατούν τους πεζούς μακριά από τη λάσπη. Για να χαλαρώσουν, οι άνθρωποι έκαναν μπάνιο σε δημόσια λουτρά, παρακολούθησαν μονομάχους ή αρματοδρομίες στα αμφιθέατρα και απολάμβαναν παραστάσεις σε δύο θέατρα.