Panoramio

Τοπωνύμια και αφιερώματα της Αθήνας, της Αττικής και της Ελλάδας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα…

Οι πρώτοι έμποροι της Αθήνας

Οι πρώτοι έμποροι της Αθήνας

Οι πρώτοι έμποροι της Αθήνας

Οι πρώτοι έμποροι της Αθήνας υπήρξαν πρωτοπόροι στους τομείς τους ο καθένας και με το εμπορικό δαιμόνιο που είχαν ως Έλληνες κατάφεραν σχετικά πολύ γρήγορα να δημιουργήσουν την εμπορική αγορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Γρήγορα έφτιαξαν καταστήματα στην Αθήνα που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά.

Η ιστορία των πρώτων εμπόρων στην Αθήνα ως πρωτεύουσα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους είναι άγνωστη σε πολλούς από εμάς σήμερα.

Για αυτό ανοίγουμε αυτή την ενότητα γιατί νομίζουμε ότι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για όσους θέλουν να μάθουν για εκείνη την εποχή.

Το εμπόριο λοιπόν στην τότε Αθήνα ήταν ανύπαρκτο, όπως ανύπαρκτες και κατεστραμμένες ήταν όλες οι υποδομές της μικρής τότε πόλης, λόγω των μαχών που είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Τα γκρεμισμένα κτίρια ήταν περισσότερα από τα όρθια και τα ερείπια ήταν παντού τόσα πολλά που δεν έβρισκες εύκολα δρόμο να περπατήσεις και αναγκαζόσουν να περπατάς πηδώντας από πέτρα σε πέτρα και να αποφεύγεις συνέχεια μεγάλους όγκους από μπάζα και χώματα.

Το να μετακινηθείς από το ένα μέρος της πόλης στο άλλο ήταν πραγματικά ένας μικρός άθλος.

Αφού έγινε λοιπόν πρωτεύουσα η Αθήνα ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ η βασιλική οικογένεια μαζί με τους άρχοντες και τους πλούσιους της εποχής.

Άρχισε να καθαρίζεται  και να οριοθετείται η πόλη, να φτιάχνονται δρόμοι, πλατείες και να κτίζονται δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και σπίτια. Έτσι άρχισε να οργανώνεται η κοινωνία της Αθήνας σύμφωνα με τους κανόνες, την εξουσία και την οικονομική δυνατότητα των κατοίκων της πόλης. Τότε δημιουργήθηκαν οι πλούσιες και οι φτωχές γειτονιές, τα μεγάλα δημόσια κτίρια, οι πλατείες, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι και φυσικά τα καταστήματα και οι αποθήκες που άνοιγαν και δημιουργούσαν εμπορικές γειτονιές και δρόμους.

Βέβαια αυτό γινόταν σταδιακά τις πρώτες δεκαετίες γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας ήταν φτωχοί άνθρωποι που δεν είχαν χρήματα για να φάνε καθημερινά πόσο μάλλον για να ψωνίσουν κιόλας. Έτσι ο πολλαπλασιασμός των καταστημάτων εξελισσόταν ανάλογα και με την εξέλιξη της συνολικής οικονομικής δυνατότητας των κατοίκων της Αθήνας, ακριβώς όπως γίνεται παντού στον κόσμο με το εμπόριο.

Παρά τις δυσκολίες της τότε κατάστασης στην πόλη, το εμπόριο συγκριτικά ακολουθούσε κατά πόδας την ανοικοδόμησή της και πολλές φορές την προκαλούσε κιόλας.

Έτσι σύμφωνα με τον Καιροφύλα, από τα πρώτα χρόνια της νέας πρωτεύουσας υπήρξε από τους έμπορους τόσο καλή οργάνωση σε ορισμένα καταστήματα που προκαλούσαν με την παρουσία τόσων εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων, από τη μια μεριά την απορία των στερημένων αγωνιστών της επανάστασης και από την άλλη το θαυμασμό των καλομαθημένων ξένων, που δε μπορούσαν να πιστέψουν ότι η Αθήνα είχε αποκτήσει τόσο γρήγορα μια αγορά εφάμιλλη με εκείνες των δικών τους Ευρωπαϊκών πόλεων.

Η ανάπτυξη του Αθηναϊκού εμπορίου είχε αναλογικά ένα αλματώδη ρυθμό και η δημιουργία νέων εμπορικών οίκων και καταστημάτων είχε τέτοια πορεία που πολύ σύντομα η Αθηναϊκή αγορά παρουσίασε ιδιαίτερο πλούτο και σημασία. Σε  αυτό βοήθησε και η εργατικότητα και το εμπορικό δαιμόνιο των επαγγελματιών που έρχονταν να εγκατασταθούν στην Αθήνα και έφερναν μαζί τους τον πλούτο και τις γνώσεις που είχαν από τον τόπο τους.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η Αθηναϊκή αγορά σφύζει από ζωή και κίνηση με τα καταστήματα να είναι ήδη αρκετά και τόσο καλά οργανωμένα και εφοδιασμένα που ανταγωνίζονται πλέον στα ίσα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά.

Τότε δημιουργούνται μεγάλες εγχώριες εμπορικές επιχειρήσεις που η ζωή τους φτάνει μέχρι σήμερα.

Σε αυτή την ενότητα λοιπόν θα παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κάποιες ιστορίες και πληροφορίες για το εμπόριο στην Αθήνα και την Αττική αφού οι πληροφορίες για εκείνα τα χρόνια δεν είναι και τόσο πολλές.

Ζητούμε την επιείκεια και την κατανόησή σας για την όποια αβλεψία μας.

Ελπίζουμε οι ιστορίες μας να σας αρέσουν και να σας συντροφέψουν κάποιες στιγμές που θα έχετε ανάγκη από ένα ταξίδι στο παρελθόν της Αθήνας μας και της Ελλάδας μας…

Έτσι σαν παραμύθι….